Laden...

Triggerpoints, wat houdt het eigenlijk in?

Triggerpoints staan bekend als spierknopen. Het zijn eigenlijk zeer lokale verkrampingen in spieren waar als gevolg van een gebrek aan doorbloeding en zuurstof een overgevoelige plek ontstaat. Van buitenaf zijn deze spierknopen voelbaar als pijnlijke harde bobbeltjes of strengetjes. Wanneer je er flinke druk op uitoefent, kan dit een uitstralende pijn opwekken in een ander deel van het lichaam. Triggerpoints kunnen in alle spieren in het lichaam ontstaan, en altijd op vaste plaatsen.Vaak is de oorzaak overbelasting of een trauma (bijvoorbeeld een operatie of ongeluk), maar ook te weinig beweging of stress kunnen leiden tot het ontstaan.

Spot behandeling - effectief tegen knopen

Elk triggerpoint heeft een specifiek pijnuitstralingsgebied dat in veel gevallen een ander gebied bestrijkt dan de plek van het triggerpoint zelf. Een triggerpoint in de oksel, veroorzaakt een pijn die uitstraalt in de pols. En veel spanning in de monnikskapspier, kan leiden tot hoofdpijn . Elk triggerpoint heeft dus een uniek pijnpatroon dat soms totaal andere lichaamsdelen bestrijkt.

Triggerpoints veroorzaken hoofdpijn, pijn in nek en kaak, pijn in de onderrug, tennisarm en carpaaltunnelsyndroom.

Ze zijn een bron van pijn in gewrichten, zoals schouder, pols, heup, knie en enkel, die zo vaak wordt aangezien voor artritis.